• Views 7396
  • Likes
  • Rating 12345
Telesne aktivnosti v Psihiatrični bolnišnici Vojnik

Raziskave kažejo, da redna telesna aktivnost zmanjšuje tveganje za nastanek številnih zdravstvenih težav. Pomembna je za ohranjanje primerne telesne teže in splošnega psihofizičnega počutja. Telesna aktivnost je uspešna metoda za premagovanje stresa, saj posamezniku predstavlja  razvedrilo in sprostitev.

V okviru delovne terapije v bolnišnici ponujamo pestro izbiro športnih aktivnosti.
Na bolnišničnih oddelkih dan začnemo z jutranjo telovadbo, ki poteka pred zajtrkom in jo pod vodstvom delovnega terapevta vodi športni referent. Kratkoročna cilja jutranje telovadbe sta prebujanje in aktivacija telesa. Dolgoročna cilja pa sta prenos jutranje telovadbe v domače okolje med vikend izhodi in ohranjanje le-te ob odpustu.

Športne aktivnosti so pacientom na voljo ves čas bivanja v bolnišnici. V popoldanskem času imajo trikrat tedensko možnost uporabe telovadnice in fitnesa pod vodstvom delovne terapevtke. V telovadnici ponujamo možnost igranja namiznega tenisa, pikada, različnih iger z žogo … V sklopu fitnesa je na voljo več različnih naprav za vadbo. Delovna terapevtka spodbuja k pravilni uporabi in poskrbi za varno izvajanje vadbe. Na voljo imamo tudi bogato opremljene zunanje površine, ki nudijo veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Na voljo je igrišče za odbojko, košarko, mini golf, rusko kegljanje in še kaj.

Vsi bolnišnični oddelki imajo vsak teden na urniku športno uro, ki poteka v telovadnici ali na prostem pod vodstvom delovne terapevtke.
V sklopu športne ure izvajamo gibalno terapijo in nordijsko hojo.
Nordijska hoja se izvaja pod vodstvom delovne terapevtke. Pred začetkom aktivnosti pacienti spoznajo lastnosti nordijske hoje in se naučijo pravilne uporabe palic. Nordijska hoja je ena najbolj učinkovitih in varnih telesnih aktivnosti in idealna oblika rekreacije, pri kateri ohranjamo vzdržljivost in telesno kondicijo. Ker je tudi cenovno dostopna, jo želimo čim bolj približati našim pacientom.
Gibalna terapija je vodena aktivnost, ki vključuje različne športne elemente. Aktivnost je sestavljena iz sklopa iger, pri katerih pacienti delajo v skupini. Uro začnemo z lažjimi igrami, ki so namenjene ogrevanju, končamo pa s sproščanjem vseh mišičnih skupin. Glavni namen gibalne terapije je poleg aktivne vadbe še sprostitev.

Zadnja dva meseca ponujamo pacientom možnost športne ure s plesnimi elementi. Pod vodstvom delovne terapevtke aktivnost organiziramo za vse oddelke vsakih štirinajst dni. Aktivnost je skupinska in poteka v zabavnih ritmih glasbe s kombinacijo koreografije, ki se ji zlahka sledi. Je zabavna, sproščujoča in dodobra razgiba telo.

Namen teh aktivnosti je ponovno aktivirati telo, pridobiti telesno kondicijo, ki je še kako potrebna za delo in življenje izven bolnišnice.

Pripravila:
Urška Pocajt Sumrak, dipl. del. ter.