Prireditev ob dnevu žena “KO GOVORIJO ČRTE, BARVE IN DREVESA”

  • Views 539
  • Likes
  • Rating 12345

V Psihiatrični bolnišnici Vojnik je 8. marca, ob dnevu žena, potekala prireditev KO GOVORIJO ČRTE, BARVE IN DREVESA.

V uvodnem nagovoru je direktor Marjan Javornik pozdravil prisotne in izrazil ponos, da naša bolnišnica premore vse vrste umetnikov. Povedal je, da nam moč in posebnost daje tudi sposobnost, da se znamo pošalit na lasten račun.

V nadaljevanju je Mariu Dremšku, pomočniku direktorja za področje zdravstvene nege, podelil spominski znak za požrtvovalnost v boju proti COVID-19 Vlade Republike Slovenije. Druga prejemnica tega priznanja, psihiatrinja Valentina Winkler Skaza, je bila odsotna.

Psihiatrinja Metoda Vidmar Vengust je predstavila svoj nedavno izdan knjižnji prvenec Drevesa govorijo. V pogovoru z v. d. strokovnega direktorja Anjo Cvikl Planko nam je avtorica povedala nekaj o nastajanju knjige in na koncu prebrala še kratek odlomek.

Na kocu se je zgodila še razstava, ki smo jo zaposleni že nekaj časa nestrpno pričakovali. Umetnika Urška Poček in Bori Zupančič sta nas popeljala skozi njuno likovno ustvarjanje z naslovom Črte in barve govorijo.

Urškine karikature so ustvarjene na podlagi hudomušnih zgodbic iz interierjev vojniške psihiatrije. Sleherna karikatura ima svojo zgodbo, ki jo je ob ogledu razstave avtorica z veseljem podelila z nami.

Borijeve kontraparalelne karikature se po njegovem mnenju dotikajo kulturno-političnih eksterierjev iz splošne psihiatrije našega sveta. Pravi, da lahko, da se moti. Rešuje ga to, da je v Psihiatrični bolnišnici Vojnik.

Dogodek je povezovala Petra Lajlar, delovna terapevtka, ki je skupaj s svojimi kolegicami in kolegi poskrbela za lepo izpeljano prireditev.

Razstava karikatur bo na ogled tudi v prihodnje, vendar je zaradi trenutnih okoliščin le interne narave.

0